I utställningen ”Den första staden” träder fyra personer fram ur historien och hjälper oss att se Norrköping växa och förändras, från vikingatid till stormaktstid. Den välbeställda Torfrid som reste en runsten på 1000-talet, är en av dem. Du möter också borgmästaren, Gudbjörn smed, från 1300-talet. Han såg till att Norrköping fick sina stadsgränser fastställda. Och slutligen stiger Adrianne de Geer fram, hustru till den driftiga Louis de Geer.
Läs merGate upp å gate ner – hantverket förr i tiden
Alltid på museetVilka hantverksyrken fanns för över hundra år sedan i Norrköping? Gatunamn som Tunnbindaregatan, Garvaregatan och Skomakaregatan ger oss en bild av de många olika hantverk som bedrevs på stadsgårdarna en gång i tiden. Ta en promenad längs vår Hantverksgata och kika in genom fönstren! I utställningen, som är Sveriges största samling av hantverksföremål, visar vi ett 30-tal hantverksyrken och deras redskap, arrangerade i tidstypiska butiks- och verkstadsmiljöer.
Läs merHandelsboden
Alltid på museetKaffebönor, kryddor, mjöldamm och såpa… Att handla i någon av Norrköpings speceributiker i början på 1900-talet var säkert en aromatisk upplevelse. Museets interiör av en speceributik innehåller föremål från perioden 1890 – 1950. Samtliga föremål kommer från föreningen Norrköpings köpmäns samlingar, vilka överlämnades som gåva till Norrköpings stadsmuseum 1980.
Läs merSälen, grisen och glaspärlorna – Norrköpings förhistoria
Alltid på museetI vår utställning om det förhistoriska Norrköping, ”Sälen, grisen och glaspärlorna”, träffar du inte bara Hedda och Hövdingen på Borgs gård. Här väcks hällristningarna vid Himmelstalund till liv – Himmelstalund som är ett av Europas rikaste hällristningsområden. Vi ger också en inblick i hur människor bodde på bronsåldern. I Norrköping har man hittat en av landets största boplatser från bronsåldern, en by med närmare 40 hus av olika slag.
Läs merMänniskor och maskiner – I nöd och lust
Alltid på museetMaskiner och människor är en utställning för många sinnen. Lyssna på röster från dem som en gång arbetade i fabrikerna, känn på ylletyg från Nyborgs och lakansväv från Tuppen, skapa något i vår workshop! Upplev vävmaskiner som slamrar och föreställ dig en arbetsdag i textilfabriken.
Läs merRum för arkeologi
28 september–1 juli 2030Rum för arkeologi är en utställning för stora och små. Se fynd från utgrävningar och lär dig hur en arkeolog arbetar. Vernissage 26 augusti kl.12.00, varmt välkomna.
Läs mer