För elever i högstadiet
Visningar, stadsvandringar och olika pedagogiska upplägg är kostnadsfria för skolgrupper ifrån Norrköpings kommun. Delar av utbudet har särskilda spelperioder och andra är tillgängliga hela läsåret. Nedan ser ni samlat material, visningar och utställningar passande för elever i högstadiet.
VISNINGAR
En gång i tiden kallades Norrköping för Sveriges Manchester. Idag finns inga textilfabriker kvar i staden.
Vid industrialiseringens genombrott vid mitten av 1800-talet var det textilindustrin som låg i framkant och Norrköping var ledande i branschen. Hur var det att arbeta i fabriken? Hur levde och bodde textilarbetarna?
I visningen besöker vi museets vävsal där de gamla vävmaskinerna dunkar som förr i tiden och doften av smörjolja ger en aning om de fabriksmiljöer som var vardag för många när Norrköping var en av landets ledande textilstäder.
Åk 8-9 samt gymnasiet | ca 60 min |
Den utvalda staden är en lustfylld utställning som ger spännande kunskap om Norrköpings historia och om stormaktstiden i Sverige. Utställningen är en permanent utställning på Norrköpings stadsmuseum och blir den senaste delen i berättelsen om Norrköping.
Under 1600-talet växer Norrköping från en blygsam medeltida småstad till rikets näst största stad. Tidiga industrier börjar blomstra längs med Strömmen och gör staden betydelsefull i den växande stormakten Sverige. Staden är utvald, här ska stormaktidens nya regler och förordningar märkas och människornas liv regleras. Ett tullplank inringar staden och det blir allt viktigare att veta vem som hör till och vem som står utanför.
1700-talet börjar med skrämmande tecken som förebådar olyckor. Nästan halva befolkningen dör i pesten och 1719 bränns staden ner av ryssarna. När Norrköping återigen reser sig ankrar skepp i hamnen med fredliga varor som te, kryddor och kinesiskt porslin. Sockerbruk och tobaksplantager blomstrar.
År 1800 hålls kungakröningen av Gustav IV Adolf i staden. För Norrköpingsborna ser framtiden återigen ljus och löftesrik ut.
Visningen anpassas efter vilka åldrar som kommer och vilka kunskaper som önskas belysas. Vi rekommenderar uppdelning i halvklasser för att få den bästa upplevelsen.
Varmt välkommen att ta del av historien om Norrköpings väg från liten kvarnby till en av Sveriges första industristäder.
Åk 5-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter. |
Medlöperi och motstånd (visning ca 40 min)
Utställningen berättar om de nazistiska rörelserna som fanns i Norrköping under andra världskriget men belyser även det motstånd som gjordes. Vi får möta både medlöpare och motståndare samt några av de flyktingar som kom till Norrköping efter kriget. Utställningen tar även upp frågor kring främlingsfientlighet i vår samtid, väcker frågor kring vem som blir medlöpare och vem som blir motståndare. En frågeställning som är lika aktuell nu när näthat, extremism och konspirationsteorier sprids som en löpeld i vårt samhälle.
Älskade Anja – Dramatisering av en brevväxling från en svår tid (ca 30 min)
Det är krig i Europa. Bomberna faller och människorna flyr. Nioåriga Anja är tysk judinna och skickas av sina föräldrar till Sverige. Hon skriver brev hem till sin mamma och pappa, och får
brev från dem om kriget och hur de lever. Men så en dag upphör breven att komma…
Av Anja & Lennart Kerbel. Textbearbetning: Annika Svensson
Åk 8-9 samt gymnasiet | ca 90 min |
Utställningen berättar om de nazistiska rörelserna i Norrköping under 1930-talet och andra världskriget samt lyfter fram de som valde att göra motstånd. Det är berättelsen om medlöparna, motståndarna och några av de flyktingar som kom till Norrköping under andra världskriget. Vi belyser även frågor kring främlingsfientlighet i vår samtid.
För skolorna kommer vi att erbjuda lärarhandledning och olika pedagogiska program.
Åk 8-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter |
VANDRINGAR
Flera av Moa Martinsons böcker utspelas i den tidiga industristaden Norrköping. Och de flesta aktörerna i hennes texter är arbetarkvinnor av alla de slag. På så vis är hon en unik skildrare av förra sekelskiftets Norrköping och de hårda arbets- och livsvillkor som präglade staden och stadsbefolkningen. Ännu idag är det möjligt att se platser och byggnader som spelade stor betydelse i hennes stads- och personskildringar.
Idag är Moa Martinson (1890-1964) en av landets mest uppskattade arbetarförfattare. Hon hämtade mycket inspiration från sitt eget liv och de miljöer som hon var välbekant med. Norrköpings textilindustrier var ett återkommande tema. Hennes egen mor, Kristina Swartz, jobbade i många år som väverska, på Norrköpings Ylleväverier och i Brücks fabriker.
Moa, eller Helga Maria som hon egentligen hette, föddes 1890 och tillbringade hela sin barn- och ungdom i Norrköping. Som sextonåring fick hon jobb som köksflicka i den stora utställningsrestaurangen på Sylten där den stora Konst- och Industriutställningen hölls 1906. Därefter jobbade hon en tid i Stockholm, men återvände 1908 till Norrköping. Senare samma år flyttade hon vidare, till Vaxholm, Örebro, Hallsberg och till Ösmo.
På 1920-talet inledde hon sin författarbana, och detta konstnärskap fördjupades i och med att hon gifte sig med författaren Harry Martinson. Sin uppväxt skildrade hon i en självbiografisk serie i tre delar: Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor. Böckerna är fyllda av kärleksfulla och trovärdiga människoporträtt, men också målande beskrivningar av den tidiga industristaden Norrköping. Följ med på en promenad i Moa Martinsons fotspår. Besök platser som Arbetareföreningen, Matteus kyrka, Brücks fabriker, Fängelset och den nya Moastatyn.
Åk 8-9 samt gymnasiet | ca 60 min |
Kan en gammal fabrik verkligen vara värd att bevaras? Vi berättar om hur ett nedslitet industriområde förvandlades till en unik sevärdhet mitt i centrala Norrköping. Hur var det att jobba i textilfabrikerna längs Motala ström för hundra år sedan och varför försvann textilindustrin från stan? Vilka var ”surbullarna” och varför står Moa Martinson staty på Grytstorget?
Åk 8-9 samt gymnasiet | ca 60 min | Vandringen startar vid stadsmuseets entré |
I mer än 100 år har vi gått på bio för att se film och under biografens första decennier så är den också en kontrast till tidens trångboddhet. Från det att man närmade sig biografen en kväll, synligt genom de neonljus som lockade publiken, till att man steg in genom entréns portar, till en foajé vars golv täcktes av Kolmårdsmarmor, biljettkiosk i glas och krom, garderob, sittgrupper i konstläder och dryckesfontän. En dunkel belysning innan man släpptes in i den stora salongen med neoklassicistiska detaljer och röda sammetsklädda solar, rad efter rad och med takkronorna innehållande mängder av glödlampor i en himmelsk höjd som till slut sakta försvinner och filmen kan börja.
Följ med på en vandring i biografens historia, uppför Drottninggatan, en gång stadens huvudbiostråk! Lär dig om biografens stilhistoria, förändring och förutsättningar.
Högstadiet och gymnasiet | ca 90 minuter |
Redan vid mitten av 1600-talet var strax under 20% av stadens 5000 invånare invandrare. De kom från dagens Tyskland, Belgien och Holland. Idag bor
ca 140 000 människor i Norrköping och fortfarande är ca 20% invandrare, idag från hela världen. Hör om invandringens historia i Norrköping. Vi startar vid Stadsmuseet och avslutar på Tyska torget.
Åk 7-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter | Kan bokas tis-fre kl 9-16
HÄLLRISTNINGSVISNINGAR
En lite mer strapatsrik visning inne i de vackra hagarna vid Leonardsberg. Här möter vi bland annat Norrköpings största figurristning, spjutbäraren, och därefter fortsätter vi turen vid Ekenberg. Medtag skor lämpliga för hagmark och varför inte en fikakorg?
Samlingsplats enligt överenskommelse med guiden.
Ca 90 minuter | Kan bokas april-oktober under goda väderförhållanden
Vår guide tar dig med till Norrköpings kanske mest fascinerande ristning vid Ekenberg. På hällen möts du av människofigurer som utför olika ritualer, av jaktscener, stora svärdsbilder och rikt dekorerade skepp.
Samlingsplats enligt överenskommelse med guiden.
Ca 60 minuter | Kan bokas april-oktober under goda väderförhållanden
Himmelstalund är Norra Europas största hällristningsområde. Tillsammans med guiden upplever ni en del av de 1700 ristningarna som finns här och får en introduktion till bronsålderns 3000-åriga bildvärld. Området är handikappanpassade och har gångspänger. Samlingsplats enligt överenskommelse med guiden.
Ca 60 minuter | Kan bokas april-oktober under goda väderförhållanden
ERT BESÖK
Visningar, stadsvandringar och olika pedagogiska upplägg är kostnadsfria för skolgrupper ifrån Norrköpings kommun. Delar av utbudet har särskilda spelperioder och andra är tillgängliga hela läsåret. Vi tar emot skolklasser tis-fre 8-17 om inget annat angivs under aktuellt utbud.
Våra museipedagoger kan även besöka er skola och ni kan besöka museet med skolklass på egen hand. Meddela gärna i förväg att ni kommer. Vi lånar även ut studiematerial.