Pågående utställningar

Föräldralösa Bilder

28 september–19 januari 2020

Föräldralösa bilder är en utställning om vanliga Norrköpingsmänniskors användning av bilder, fotografier och familjefilmer, då och nu – och kanske i framtiden. Men alla bilderna i utställningen är upphittade. De har hamnat på loppisar och i second hand butiker. Vilka syns på bilderna och vem tog dem? Det kanske vi inte kan få reda på men just den känslan kan vara spännande; att våra borttappade bilder plötsligt kommer tillbaka! Kanske någon känner igen dem men oftast vet vi ingenting om dem. Plats: Rum för fotografi, våning 3

Läs mer

Cirkusfamiljen

31 augusti–5 januari 2020

Norrköpings ungdomscirkus firar 40 år. Det uppmärksammar vi med en interaktiv utställning för hela familjen.

Läs mer

Norrköping är en stad i ständig förändring. Nya stadsdelar dyker upp och gamla förvandlas. Med hjälp av modern visualiseringsteknik kan vi visa både det som en gång varit och vad som kommer bli. Här kan du utforska bland annat vilka områden i Norrköping som kommer bebyggas, vad som egentligen döljer sig under marken i Inre hamnen och hur den helt nya stadsdelen vid vattnet kommer se ut.

Läs mer

I utställningen ”Den första staden” träder fyra personer fram ur historien och hjälper oss att se Norrköping växa och förändras, från vikingatid till stormaktstid. Den välbeställda Torfrid som reste en runsten på 1000-talet, är en av dem. Du möter också borgmästaren, Gudbjörn smed, från 1300-talet. Han såg till att Norrköping fick sina stadsgränser fastställda. Och slutligen stiger Adrianne de Geer fram, hustru till den driftiga Louis de Geer.

Läs mer

Vilka hantverksyrken fanns för över hundra år sedan i Norrköping? Gatunamn som Tunnbindaregatan, Garvaregatan och Skomakaregatan ger oss en bild av de många olika hantverk som bedrevs på stadsgårdarna en gång i tiden. Ta en promenad längs vår Hantverksgata och kika in genom fönstren! I utställningen, som är Sveriges största samling av hantverksföremål, visar vi ett 30-tal hantverksyrken och deras redskap, arrangerade i tidstypiska butiks- och verkstadsmiljöer.

Läs mer

Handelsboden

Alltid på museet

Kaffebönor, kryddor, mjöldamm och såpa… Att handla i någon av Norrköpings speceributiker i början på 1900-talet var säkert en aromatisk upplevelse. Museets interiör av en speceributik innehåller föremål från perioden 1890 – 1950. Samtliga föremål kommer från föreningen Norrköpings köpmäns samlingar, vilka överlämnades som gåva till Norrköpings stadsmuseum 1980.

Läs mer

I vår utställning om det förhistoriska Norrköping, ”Sälen, grisen och glaspärlorna”, träffar du inte bara Hedda och Hövdingen på Borgs gård. Här väcks hällristningarna vid Himmelstalund till liv – Himmelstalund som är ett av Europas rikaste hällristningsområden. Vi ger också en inblick i hur människor bodde på bronsåldern. I Norrköping har man hittat en av landets största boplatser från bronsåldern, en by med närmare 40 hus av olika slag.

Läs mer

Maskiner och människor är en utställning för många sinnen. Lyssna på röster från dem som en gång arbetade i fabrikerna, känn på ylletyg från Nyborgs och lakansväv från Tuppen, skapa något i vår workshop! Upplev vävmaskiner som slamrar och föreställ dig en arbetsdag i textilfabriken.

Läs mer