Sälen, grisen och glaspärlorna – Norrköpings förhistoria

Alltid på museet

I forntidens Norrköping låg city i Herrebro

Hedda handlar med glaspärlor

Det är marknad i Herrebro, den viktiga handelsplatsen vid Borgs gård, på 700-talet. Många människor har sökt sig till platsen för att kika på de främmande handelsmännen som erbjuder guld, brons, glas, kryddor, vin och saffran i utbyte mot trälar, skinn och flinta.

Även handelskvinnan Hedda är där för att göra affärer med glaspärlor och hantverk av ben. Hon oroar sig för skojare, som alltid brukar dyka upp. Men när hon ser Stormannen i Borg, i samspråk med en av smederna, blir hon lugn…

Hälsa på i en bronsåldersby!

I vår utställning om det förhistoriska Norrköping, ”Sälen, grisen och glaspärlorna”, träffar du inte bara Hedda och Hövdingen på Borgs gård.

Här väcks hällristningarna vid Himmelstalund till liv – Himmelstalund som är ett av Europas rikaste hällristningsområden.

Vi ger också en inblick i hur människor bodde på bronsåldern. I Norrköping har man hittat en av landets största boplatser från bronsåldern, en by med närmare 40 hus av olika slag.

Ett sälskelett kan berätta mycket

När ett nytt rådhus skulle byggas på Tyska torget i Norrköping i början på 1900-talet, stötte byggarbetarna på ett skelett från en säl samt en harpun, djupt nere i lagren av lera.

Analys med Kol 14-metoden avslöjade att jakten hade ägt rum för hela 7 000 år sedan.

Fyndet säger oss att Norrköping förmodligen liknande ett skärgårdslandskap på stenåldern och att säl var en eftertraktad middag för dåtidens invånare.

Det välbevarade sälskelettet och harpunen kan du se i utställningen.

Bäversälen

Bäversälen är en 5000 år gammal lerfigur som hittades under en utgrävning i Åby.

Vad bäversälen föreställer är det ingen som vet, den har tolkats som en bäver, säl, järv eller ekorre och har sedan fått det kreativa namnet bäversälen.

Just nu finns den att se hos oss i Forntidsutställningen.