Foto: Carl Werngren

Med lapp om halsen – de finska krigsbarnens långa resa

30 september–5 augusti 2018

I fotoutställningen Med lapp om halsen berättar vi om de finska krigsbarnen. Med hjälp av foton, dokument och filmer från bland annat Norrköping tar vi del av barnens historia. Sverige ville hjälpa sitt grannland som befann sig i brinnande krig. Vi berättar om flykten och hur man organiserade den hjälp som behövdes.

En del av de finska krigsbarnen hamnade i Norrköping. Här var viljan att hjälpa stor. Under andra världskriget kom cirka 70 000 finska barn till Sverige. Frågan om barn på flykt är högaktuell igen. Idag kommer flyktingbarn över andra hav och från andra kontinenter.

I museets pedagogiska program samarbetar vi med bland annat nyanlända och skolklasser. Hur är det att komma till Sverige som flykting? Vad skulle du ta med dig om du tvingades fly?

Plats: Rum för fotografi, plan 3
Vernissage på Kulturnatten, 30/9 kl 16:00

Utställningen är producerad i samarbete med Norrköpingsstadsarkiv, och är en av många programpunkter som uppmärksammar Finland 100 år.

Om Finland 100 år

Förra året, 2017, fyllde det självständiga Finland 100 år. Firandet uppmärksammas världen över och vi i Norrköping vill också vara med, eftersom så många som var 14:e Norr köpingsbo har finska rötter.