Filt för livet

22 september–24 mars 2019

Filt för livet 22 september – 24 mars 2019

Utställningen Filt för livet är en tidsresa genom yllefiltens historia, där funktion, tradition, mönsterbilder och svenska filtfabriker beskrivs. Utställningen tar även upp hur filten blev en inredningsdetalj i dagens inredning, men framförallt berättar utställningen om filtens funktion som livräddare genom sekler.

Filt för livet är en vandringsutställning som produceras av Kristina Lindkvist och Pia Eldin-Lindstén tillsammans med Norrköpings stadsmuseum.

Plats: Färgerisalen, Norrköpings stadsmuseum

Fri entré, Varmt välkomna!

En utställning om yllefiltens historiska resa från båtmansfilt till trendig inredningsdetalj.

Under drygt 100 år var ullspinnerier och väverier en stor och viktig industri för Sverige. Många ylleväverier producerade textilier till beklädnads- och möbelindustrin, vid sidan om hade de en liten produktion av yllefiltar. Formgivare som Viola Gråsten, Sigvard Bernadotte, Thyra Lundgren och Astrid Sampe satte färg och mönster på filtarna. En viktig binäring för filtindustrin, som succesivt växte, stod Sveriges Försvarsmakt för. De beställde ”Gråfiltar”, som tillverkades av återvunnen ull.

Under 60-talet tågade påslakan och syntettäcken in i de svenska hemmen och ersatte tunga vaddtäcken och stickiga filtar av ull. Filten flyttade ut i naturen och vi använde den när vi vid campade hade picknick och var på badstranden.

I slutet av 50-talet blev bilen mer allmän, och med bilen kom bilfilten som lades på bilsäten av blank galon. När bilen fick AC luftkonditionering behövdes inte filten och den hamnade i bagageutrymmet och där blev den kvar.

Under senare delen av 70- och 80-talet användes yllefiltar främst som emballage av flyttfirmor.

I början av 1990-talet fick yllefilten tillbaka sin status och funktion via nya unga formgivare. Yllefilten har åter tagit våra hem i anspråk och blivit en självklar del i dagens inredning. Gamla yllefiltar fyller sin funktion som livräddare, och delas ut av hjälporganisationer till nödlidande, på flykt och vid naturkatastrofer. En yllefilt har ett långt liv och är för livet.
Pia Eldin-Lindstén