Reklamskylt ovala med kopparram. Guldtext: Glasskivan är målad på baksidan  svart med guldtext: Tuppens Väf. Högsta Kvaliteten. Samt Tuppens logotyp.

Tillverkad av Emil Fraenki Skyltfabrik, Norrköping
Okänd givare.

Lakanslärft vävt, vit bomull. Tryck i blått: ”Tuppens 110c/m lakanslärft. Garanteras fri från stärkelse. Är märkt med Tuppens logotyp.

Tillverkat av Norrköpings Bomullfväveri AB.
Gåva från Anders och Ulla-Britt Arkevid.

 

Norrköpings Bommullsväveri AB, kallat Tuppen var en textilindustri i Norrköping som grundades 1852 och utvecklades till ett av landets ledande i branschen.

Under en resa till England inspirerades företagets representanter av en tuppfäktning. Det är den engelska tippen utan kan och stjärt men med långa sporrar som blivit fabriksmärket och symbolen för företaget.

Företaget verkade fram till 1961 då det uppgick i Gamelstadens Fabriker AB i Göteborg.
När Norrköpings Bomullsväveri köptes av Gamelstaden i Göteborg 1961 försvann varumärket från Norrköping.

Varumärkesrätten gick sedan vidare till Borås Wäferi AB. Men 2010 gick företaget i konkurs och Bo Lindström i Norrköping köpte rätten till varumärket.

Efter 50 år är varumärket åter i Norrköpingshänder. Det uppmärksammas på Stadsmuseet som nu kan sälja Tuppens tryck på tyg.

Varumärket Tuppen har en särskild plats i Norrköpings historia. Den karaktäristiska tuppen är också ett av Sveriges äldsta varumärken.