Foto: Micael Wahlberg

Stadsvandring i Moa Martinsons fotspår

torsdag 19 september 18:00

Vi besöker platser med anknytning till Moa så som Brücks ylleväveri där Moas mamma Kristina arbetade, Matteus kyrkan där moster Charlotte ville ställa till med kyrkbröllop.

Samling i museifoajén.
Ingen förbokning.
Kostnadsfritt!

Moa Martinsson

Flera av Moa Martinsons böcker utspelas i den tidiga industristaden Norrköping. Och de flesta aktörerna i hennes texter är arbetarkvinnor av alla de slag. På så vis är hon en unik skildrare av förra sekelskiftets Norrköping och de hårda arbets- och livsvillkor som präglade staden och stadsbefolkningen. Ännu idag är det möjligt att se platser och byggnader som spelade stor betydelse i hennes stads- och personskildringar.

Idag är Moa Martinson (1890-1964) en av landets mest uppskattade arbetarförfattare. Hon hämtade mycket inspiration från sitt eget liv och de miljöer som hon var välbekant med. Norrköpings textilindustrier var ett återkommande tema. Hennes egen mor, Kristina Swartz, jobbade i många år som väverska, på Norrköpings Ylleväverier och i Brücks fabriker.

Moa, eller Helga Maria som hon egentligen hette, föddes 1890 och tillbringade hela sin barn- och ungdom i Norrköping. Som sextonåring fick hon jobb som köksflicka i den stora utställningsrestaurangen på Sylten där den stora Konst- och Industriutställningen hölls 1906. Därefter jobbade hon en tid i Stockholm, men återvände 1908 till Norrköping. Senare samma år flyttade hon vidare, till Vaxholm, Örebro, Hallsberg och till Ösmo.

Kulturtorsdag varje torsdag september -maj
På Kulturtorsdag har Stadsmuseet, Arbetets museum och Visualiseringscenter kvällsöppet till kl 20:00.
Under flera av kvällarna arrangeras  evenemang och aktiviteter.
Varmt välkommen!