Visningar och stadsvandringar

Besök våra utställningar tillsammans med en av museipedagogerna eller bjud in oss att komma till er skola. Vi har ett stort utbud av visningar och vandringar och vi skräddarsyr gärna visningar och workshops efter era önskningar.

Länk till: Bokningsformulär

Visningar

Människor och maskiner – utställning på Norrköpings stadsmuseum

Hur kommer det sig att Norrköping kallades Sveriges Manchester eller Surbullestan? Och vilka var surbullarna? Vid industrialiseringens genombrott vid mitten av 1800-talet var det textilindustrin som låg i framkant och Norrköping var ledande i branschen. Hur var det att arbeta i fabriken? Hur levde och bodde textilarbetarna?

I visningen ingår också ett besök i museets vävsal där de gamla vävmaskinerna dunkar som förr i tiden och doften av smörjolja ger en aning om Surbullestans fabriksmiljöer.

Åk 1-9 samt gymnasiet – ca 60 minuter |

Utställningen berättar om de nazistiska rörelserna i Norrköping under 1930-talet och andra världskriget samt lyfter fram de som valde att göra motstånd. Det är berättelsen om medlöparna, motståndarna och några av de flyktingar som kom till Norrköping under andra världskriget. Vi belyser även frågor kring främlingsfientlighet i vår samtid.

För skolorna kommer vi att erbjuda lärarhandledning och olika pedagogiska program.

Åk 8-9 samt gymnasiet – ca 60 minuter |

Den första staden – Norrköpings historia från vikingatid till stormaktstid – Norrköpings stadsmuseum

På den här visningen får du se Norrköping växa fram som stad under medeltiden, från att vara en kvarnby till att bli ett handelscentrum och residens för kungar och hertigar. Vi får lära känna några av stadens första invånare och se de viktiga förändringar som formar Norrköpings första historia. Norrköpings medeltid är en spännande tid att upptäcka eftersom få lämningar vittnar om denna omvälvande tid. Utställningen sträcker sig från 1000-talet för att sluta i den tidigmoderna tiden vid 1500-talets slut.

Åk 1-9 samt gymnasiet | ca 50 minuter | Går att boka fram till 30 september 2021

I Rum för arkeologi kan skolklassen prova på att vara arkeologer för en dag. Här får ni en visning av utställningen som handlar om vad en arkeolog gör, varför man måste gräva och vad som händer med alla fynd. Vi prata om hur man kan veta hur gammalt något är, varför det ska sparas och vad man själv ska göra om man hittar något. Det finns också fynd från aktuella grävningar i staden att titta på.

Eleverna får prova på att själva gräva efter fynd och analysera dem tillsammans med stadsmuseets arkeolog. Det finns gott om tid för frågor och de som vill kan prova på att klä sig som en arkeolog! Visningen går att kombinera med ett besök i vår forntidsutställning.

Visningen och besök av arkeologen är kostnadsfritt för skolklasser i Norrköpings kommun. För övriga besökare, se vår prislista.

Förskola och åk 1-5 | ca 50 minuter |

 

Stadsvandringar

Stadsvandring i Norrköpings industrilandskap

Industrilandskapet är berömt för sina vackra gamla textilfabriker, men hur var det egentligen att vara surbulle i Norrköping för 100 år sedan och varför revs inte fabrikerna när textiltillverkningen flyttade utomlands? Vi gör en vandring i Industrilandskapet med start från Stadsmuseet och hör om områdets historia och nutid.

Åk 1-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter |

Moa Martinsson

Helga Maria Swartz föddes 1890 och kom att bli känd som författaren Moa Martinson. Moa växte upp i Norrköping och i några av sina böcker skildrar hon uppväxtstaden. Vi följer hennes spår och vandrar bland annat till Brücks gamla fabriker, Matteus kyrka och fängelset samtidigt som vi berättar om hennes innehållsrika och spännande liv. Vandringen avslutas vid Moastatyn på Grytstorget.

Åk 7-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter |

Gå på en upptäcktsfärd i staden och titta och lär om husen runt omkring oss i Industrilandskapet. Varför har Strykjärnet så konstig form och varför sitter det en tupp högst upp på en gammal fabrik? Vi tittar på alltifrån byggnadsmaterial, formspråk, detaljer till vad husen innehöll en gång i tiden.

Förskola – åk 3 | ca 60 minuter | Kan bokas tis-fre kl 9-16

Redan vid mitten av 1600-talet var strax under 20% av stadens 5000 invånare invandrare. De kom från dagens Tyskland, Belgien och Holland. Idag bor
ca 140 000 människor i Norrköping och fortfarande är ca 20% invandrare, idag från hela världen. Hör om invandringens historia i Norrköping. Vi startar vid Stadsmuseet och avslutar på Tyska torget.

Åk 7-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter | Kan bokas tis-fre kl 9-16

(FULLBOKAD HÖSTEN 2021)Spökar det på stadsmuseet? Finns Näcken på riktigt? Varför är torsdagar magiska?

Vi vandrar till hemsökta platser och får träffa olika väsen från svunna tider. Vandringen går från stadsmuseet upp till Matteus kyrkogård.

En dramatiserad vandring för åk 3-5.  Spelperiod oktober-november | ca 60 minuter |

Följ med på en vandring genom staden och hör om ganska bortglömda minnesvärda kvinnor. Vi berättar om Ellen Rydelius, som skrev Sveriges första moderna guidebok, Ester Ringnér- Lundgren som skrev de populära Lotta- böckerna, Hanna Lindmark, kvinnlig entreprenör som blev miljonärska på att driva hushållsskolor och Helene Ugland Andersson som propagerade för att männen skulle ta ansvar för oäkta barn och de som inte gjorde det skulle jämställas med strejkbrytare.Vandringer startar vis stadsmuseet och avslutas vid Olai kyrka.

För gymnasiet och vuxna| ca 60 minuter | 

I mer än 100 år har vi gått på bio för att se film och under biografens första decennier så är den också en kontrast till tidens trångboddhet. Från det att man närmade sig biografen en kväll, synligt genom de neonljus som lockade publiken, till att man steg in genom entréns portar, till en foajé vars golv täcktes av Kolmårdsmarmor, biljettkiosk i glas och krom, garderob, sittgrupper i konstläder och dryckesfontän. En dunkel belysning innan man släpptes in i den stora salongen med neoklassicistiska detaljer och röda sammetsklädda solar, rad efter rad och med takkronorna innehållande mängder av glödlampor i en himmelsk höjd som till slut sakta försvinner och filmen kan börja.

Följ med på en vandring i biografens historia, uppför Drottninggatan, en gång stadens huvudbiostråk! Lär dig om biografens stilhistoria, förändring och förutsättningar.

Högstadiet och gymnasiet | ca 90 minuter | Kan bokas tis-fre kl 9-15:30

Stadsmuseet kommer till skolan

Läser din klass om forntiden? Vill ni ha besök av en arkeolog?

Stadsmuseets arkeolog besöker er gärna i samband med forntidsundervisningen. Hon har med sig en låda med spännande fynd som eleverna får undersöka och svarar på alla deras frågor kring forntiden och hur det är att vara arkeolog.

Vill ni ha mer än så?

Besök gärna vårt museum och utställningen Rum för arkeologi. Här får ni en visning av utställningen som handlar om vad en arkeolog gör, varför man måste gräva och vad som händer med alla fynd. Vi prata om hur man kan veta hur gammalt något är, varför det ska sparas och vad man själv ska göra om man hittar något. Det finns också fynd från aktuella grävningar i staden att titta på. Eleverna får även träffa museets arkeolog och känna på riktiga fornfynd. Det finns gott om tid för frågor och de som vill kan prova på att klä sig som en arkeolog och gräva fram ett eget fynd! Visningen går att kombinera med ett besök i vår forntidsutställning.

Visningen och besök av arkeologen är kostnadsfritt för skolklasser i Norrköpings kommun. För övriga besökare, se vår prislista.

Förskola – åk 5 | ca 60 minuter |

Ni har väl inte glömt bort delen om minoriteter i läroplanen?
Ingen fara, vi kommer ut till er skola för en fortbildning om den romska historien och kulturen.

åk 6- åk 9 | ca 40 minuter |

 

 

Hällristningsvisningar

Himmelstalund är Norra Europas största hällristningsområde. Tillsammans med guiden upplever ni en del av de 1700 ristningarna som finns här och får en introduktion till bronsålderns 3000-åriga bildvärld. Området är handikappanpassade och har gångspänger. Samlingsplats enligt överenskommelse med guiden.

 Ca 60 minuter | Kan bokas april-oktober under goda väderförhållanden

Vår guide tar dig med till Norrköpings kanske mest fascinerande ristning vid Ekenberg. På hällen möts du av människofigurer som utför olika ritualer, av jaktscener, stora svärdsbilder och rikt dekorerade skepp.

Samlingsplats enligt överenskommelse med guiden.
Ca 60 minuter | Kan bokas april-oktober under goda väderförhållanden

En lite mer strapatsrik visning inne i de vackra hagarna vid Leonardsberg. Här möter vi bland annat Norrköpings största figurristning, spjutbäraren, och därefter fortsätter vi turen vid Ekenberg. Medtag skor lämpliga för hagmark och varför inte en fikakorg?

Samlingsplats enligt överenskommelse med guiden.
Ca 90 minuter | Kan bokas april-oktober under goda väderförhållanden

 

Kontaktuppgifter

Tel: 011-15 26 28
e-post: museipedagog@norrkoping.se