Visningar och stadsvandringar

Besök våra utställningar tillsammans med en av museipedagogerna eller bjud in oss att komma till er skola. Vi har ett stort utbud av visningar och vandringar och vi skräddarsyr gärna visningar och workshops efter era önskningar.

Länk till: Bokningsformulär

Visningar

I år fyller det självständiga Finland 100 år. Firandet uppmärksammas på olika sätt och på Norrköpings stadsmuseum visar vi utställningen om de finska krigsbarnen.

Under andra världskriget kom cirka 80 000 finska barn till Sverige. Många av dem kom till Östergötland, här var viljan att hjälpa stor. Med hjälp av foton av Carl Werngren, dokument och filmer från bland annat Norrköping tar vi del av barnens historia. Sverige ville hjälpa sitt grannland som befann sig i brinnande krig. Vi berättar om flykten och hur man organiserade den hjälp som behövdes.

Frågan om barn på flykt är högaktuell igen. Idag kommer flyktingbarn över andra hav och från andra kontinenter. I utställningens pedagogiska program kommer samarbetar vi med bland annat nyanlända och skolklasser. Hur är det att komma till Sverige som flykting? Vad skulle du ta med dig om du tvingades fly?

Visning med värderingsövning. tar cirka 1 tim.

Gymnasiet samt 7-9 samt  | ca 60 minuter | Kan bokas 30/9 – 29/4 – 2018

Matresan – Norrköpings stadsmuseum

Äta bör man annars dör man! Behovet av mat är något alla människor i alla tider har gemensamt.

Vad har vi ätit under århundradenas lopp och varför? Hur speglar maten olika tidsperioders förutsättningar, tankar och regler? I en visning genom museets utställningar undersöker vi maten från stenåldern till 1900-talets ransoneringstid och känner doften av kryddor från det förflutna!

Kan inte bokas för tillfället.

 

Människor och maskiner – utställning på Norrköpings stadsmuseum

Hur kommer det sig att Norrköping kallades Sveriges Manchester eller Surbullestan? Och vilka var surbullarna? Vid industrialiseringens genombrott vid mitten av 1800-talet var det textilindustrin som låg i framkant och Norrköping var ledande i branschen. Hur var det att arbeta i fabriken? Hur levde och bodde textilarbetarna?

I visningen ingår också ett besök i museets vävsal där de gamla vävmaskinerna dunkar som förr i tiden och doften av smörjolja ger en aning om Surbullestans fabriksmiljöer.

Åk 1-9 samt gymnasiet – ca 60 minuter |

Den första staden – Norrköpings historia från vikingatid till stormaktstid – Norrköpings stadsmuseum

På den här visningen får du se Norrköping växa fram som stad under medeltiden, från att vara en kvarnby till att bli ett handelscentrum och residens för kungar och hertigar. Vi får lära känna några av stadens första invånare och se de viktiga förändringar som formar Norrköpings första historia. Norrköpings medeltid är en spännande tid att upptäcka eftersom få lämningar vittnar om denna omvälvande tid. Utställningen sträcker sig från 1000-talet för att sluta i den tidigmoderna tiden vid 1500-talets slut.

Åk 1-9 samt gymnasiet | ca 45 minuter |

På 50 minuter tar vi oss igenom Norrköpings kommuns historia och tittar på varför människor har levt och verkat här sen inlandsisen smälte. Vad är det för händelser som format den här platsen och människorna som bebott den? Vi börjar i jägarstenåldern, fortsätter in i hällristarnas bronsålder, smedernas järnålder, Sveriges kristnande och Norrköpings stads framväxt. Vi slutar i renässansstaden Norrköping bland hertigar, maktspel, ekonomisk utveckling och arbetskraftsinvandring.

Åk 1-9 samt gymnasiet | ca 45 minuter |

Följ med på en snabbresa genom norrköpingstraktens förhistoria. 7000 år på 40 kvadratmeter. Du får bland annat vara med om en misslyckad säljakt för mer än 7000 år sedan. Kvar finns sälskelettet och den vackert snidade harpunspetsen. Bronsålderns hällristningar får liv genom en fantasifylld animerad film, men hur kommer det sig att det finns så många hällristningar i just norrköpingsområdet?

Vid utgrävningarna av järnåldersgården i Borg hittades 80 kg djurben inom ett litet, begränsat område. Vad gjorde de egentligen på platsen för tusen år sedan? Upptäck lokalsamhällets långa och spännande historia, och diskutera hur människors förutsättningar och liv växlat genom århundradenas lopp.

Åk 1-9 samt gymnasiet | ca 50 minuter |

 

Stadsvandringar

Stadsvandring i Norrköpings industrilandskap

Industrilandskapet är berömt för sina vackra gamla textilfabriker, men hur var det egentligen att vara surbulle i Norrköping för 100 år sedan och varför revs inte fabrikerna när textiltillverkningen flyttade utomlands? Vi gör en vandring i Industrilandskapet med start från Stadsmuseet och hör om områdets historia och nutid.

Åk 1-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter | Går ej att boka tisdagar kl 12 – 15

Moa Martinsson

Helga Maria Swartz föddes 1890 och kom att bli känd som författaren Moa Martinson. Moa växte upp i Norrköping och i några av sina böcker skildrar hon uppväxtstaden. Vi följer hennes spår och vandrar bland annat till Brücks gamla fabriker, Matteus kyrka och fängelset samtidigt som vi berättar om hennes innehållsrika och spännande liv. Vandringen avslutas vid Moastatyn på Grytstorget.

Åk 7-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter |

Gå på en upptäcktsfärd i staden och titta och lär om husen runt omkring oss i Industrilandskapet. Varför har Strykjärnet så konstig form och varför sitter det en tupp högst upp på en gammal fabrik? Vi tittar på alltifrån byggnadsmaterial, formspråk, detaljer till vad husen innehöll en gång i tiden.

Förskola – åk 3 | ca 60 minuter | Kan bokas tis-fre kl 9-16

Redan vid mitten av 1600-talet var strax under 20% av stadens 5000 invånare invandrare. De kom från dagens Tyskland, Belgien och Holland. Idag bor
ca 140 000 människor i Norrköping och fortfarande är ca 20% invandrare, idag från hela världen. Hör om invandringens historia i Norrköping. Vi startar vid Stadsmuseet och avslutar på Tyska torget.

Åk 7-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter | Kan bokas tis-fre kl 9-16

Spökar det på Stadsmuseet, finns Näcken i Strömmen och varför är torsdagar magiska? Vi vandrar till hemsökta platser och hör om den sista avrättningen i stan. Vandringen startar vid Stadsmuseet och avslutas på Matteus kyrkogård. Vi gör en variant för högstadiet och gymnasiet och en variant för yngre barn från 8 år och uppåt.

Åk 1-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter |

Följ med på en vandring genom staden och hör om ganska bortglömda minnesvärda kvinnor. Vi berättar om Ellen Rydelius, som skrev Sveriges första moderna guidebok, Ester Ringnér- Lundgren som skrev de populära Lotta- böckerna, Hanna Lindmark, kvinnlig entreprenör som blev miljonärska på att driva hushållsskolor och Helene Ugland Andersson som propagerade för att männen skulle ta ansvar för oäkta barn och de som inte gjorde det skulle jämställas med strejkbrytare.Vandringer startar vis stadsmuseet och avslutas vid Olai kyrka.

För gymnasiet och vuxna| ca 60 minuter | 

I mer än 100 år har vi gått på bio för att se film och under biografens första decennier så är den också en kontrast till tidens trångboddhet. Från det att man närmade sig biografen en kväll, synlig genom de neonljus som lockade till sig publiken, till att man steg in genom entréns portar, till en foajé vars golv täcktes av Kolmårdsmarmor, biljettkiosk i glas och krom, garderob, sittgrupper i konstläder och dryckesfontän. En dunkel belysning innan man släpptes in i den stora salongen med neoklassicistiska detaljer och röda sammetsklädda stolar, rad efter rad och med takkronor innehållande mängder av glödlampor i en himmelsk höjd som till slut sakta försvinner och filmen kan börja.

Följ med på en vandring i biografens historia, uppför Drottninggatan, en gång stadens huvudbiostråk! Lär dig om biografens stilhistoria, förändringar och förutsättningar.

gymnasiet samt vuxna | ca 90 minuter | 

 

Stadsmuseet kommer till skolan

Stadsmuseets arkeolog kommer gärna på besök till din skolklass och deltar i undervisningen. Detta kan bokas som komplement till våra forntidslådor eller som en egen aktivitet. Vi erbjuder flera roliga uppgifter kopplade till vår tidiga historia som barnen kan prova på.

Förskola – åk 5 | ca 60 minuter |

Ni har väl inte glömt bort delen om minoriteter i läroplanen?
Ingen fara, vi kommer ut till er skola för en fortbildning om den romska historien och kulturen.

åk 6- åk 9 | ca 40 minuter |

 

Kontaktuppgifter

Tel: 011-15 26 52, 011-15 26 28
e-post: museipedagog@norrkoping.se