Låna studiematerial

Stadsmuseet erbjuder tematiska studielådor och minneslådor fyllda med föremål från förr. Låna hem dem till klassrummet och låt eleverna fördjupa sig i delar av sin historia.
Studielådorna och minneslådorna utlånas kostnadsfritt, men transporten sköts av låntagaren.
Boka via boknings formuläret eller på museipedagog@norrkoping.se eller 011-15 26 52, 011-15 26 28.

Tematiska studielådor

De tematiska studielådorna innehåller föremål som hjälper dig och din klass att undersöka historiska perioder och företeelser. Genom att få hålla i autentiska föremål, få känna på dem och kanske också pröva dem praktiskt kommer eleverna lite närmre den historiska verkligheten än att bara läsa om den i texter.

Innehåller verktyg, vapen, hushållskärl, smycken och kläder. Särskild tyngdpunkt på musik och ljud.

Innehåller verktyg, vapen, hushållskärl och smycken samt är rik på kläder och olika naturmaterial, exempelvis ben, harts och ull.

Handlar om design och klargör alla komponenter som behövs i ett bra designarbete. Saxens och knivens utveckling sätts i ett historiskt perspektiv och alla kan testa de olika (nya) saxarna och knivarna som ligger med i lådan.

Minneslådor

I Stadsmuseets minneslådor finns vardagliga föremål kring några utvalda teman. Lådorna är tänkta att användas som materiella utgångspunkter för diskussioner om hur det var en gång i tiden, men också om hur det är idag.

I dagens mode lever hatten en undanskymd tillvaro men det är inte så länge sedan både män och kvinnor i alla samhällsklasser alltid använde någon form av huvudbonad, både till vardags och till fest. I vår hattlåda finns olika hattmodeller, både för damer och för herrar från olika tidsepoker. Alla hattar kan provas.

Svenska folket började under 1900-talet flytta in till staden och många kvinnor kom att arbeta utanför hemmet i Norrköping, t ex inom textilindustrin. Hemmet blev en plats för vila och avkoppling och hushållsarbetet förenklades tack vare indraget vatten, avlopp, gas och el. Nya redskap förenklades och fabrikstillverkningen utökade sortimentet. I kökslådan finner du en mängd redskap och utrustning samt kokböcker och texter om köket.

Alla har vi förhållande till vårt hår, antingen vi har mycket eller lite. Med vår frisyr kan vi visa vilken grupp vi tillhör, tänk på punkarens spretiga frisyr eller Beatles långa hår som förskräckte alla föräldrar i början av 1960-talet. Lika uppseendeväckande var det på 1920-talet när kvinnorna klippte sig kort i shinglade och bobbade frisyrer. I hårväskan finns det föremål som vårdar håret som ex papiljotter, kammar, hårnät, locktång samt litteratur som handlar om ditt hår.