Visningar och stadsvandringar

Besök våra utställningar eller gå på stadsvandring med en av våra  museipedagoger. Vi har ett stort utbud av visningar och vandringar.

Visningar

 

Människor och maskiner – utställning på Norrköpings stadsmuseum

Hur kommer det sig att Norrköping kallades Sveriges Manchester eller Surbullestan? Och vilka var surbullarna? Vid industrialiseringens genombrott vid mitten av 1800-talet var det textilindustrin som låg i framkant och Norrköping var ledande i branschen. Hur var det att arbeta i fabriken? Hur levde och bodde textilarbetarna?

I visningen ingår också ett besök i museets vävsal där de gamla vävmaskinerna dunkar som förr i tiden och doften av smörjolja ger en aning om Surbullestans fabriksmiljöer.

| ca 60 minuter | Går ej att boka tisdagar kl 12 – 15

Den första staden – Norrköpings historia från vikingatid till stormaktstid – Norrköpings stadsmuseum

På den här visningen får du se Norrköping växa fram som stad under medeltiden, från att vara en kvarnby till att bli ett handelscentrum och residens för kungar och hertigar. Vi får lära känna några av stadens första invånare och se de viktiga förändringar som formar Norrköpings första historia. Norrköpings medeltid är en spännande tid att upptäcka eftersom få lämningar vittnar om denna omvälvande tid. Utställningen sträcker sig från 1000-talet för att sluta i den tidigmoderna tiden vid 1500-talets slut.

| ca 50 minuter |

På 50 minuter tar vi oss igenom Norrköpings kommuns historia och tittar på varför människor har levt och verkat här sen inlandsisen smälte. Vad är det för händelser som format den här platsen och människorna som bebott den? Vi börjar i jägarstenåldern, fortsätter in i hällristarnas bronsålder, smedernas järnålder, Sveriges kristnande och Norrköpings stads framväxt. Vi slutar i renässansstaden Norrköping bland hertigar, maktspel, ekonomisk utveckling och arbetskraftsinvandring.

| ca 50 minuter |

Följ med på en snabbresa genom norrköpingstraktens förhistoria. 7000 år på 40 kvadratmeter. Du får bland annat vara med om en misslyckad säljakt för mer än 7000 år sedan. Kvar finns sälskelettet och den vackert snidade harpunspetsen. Bronsålderns hällristningar får liv genom en fantasifylld animerad film, men hur kommer det sig att det finns så många hällristningar i just norrköpingsområdet?

Vid utgrävningarna av järnåldersgården i Borg hittades 80 kg djurben inom ett litet, begränsat område. Vad gjorde de egentligen på platsen för tusen år sedan? Upptäck lokalsamhällets långa och spännande historia, och diskutera hur människors förutsättningar och liv växlat genom århundradenas lopp.

| ca 60 minuter |

 

Stadsvandringar

Stadsvandring i Norrköpings industrilandskap

Industrilandskapet är berömt för sina vackra gamla textilfabriker, men hur var det egentligen att vara surbulle i Norrköping för 100 år sedan och varför revs inte fabrikerna när textiltillverkningen flyttade utomlands? Vi gör en vandring i Industrilandskapet med start från Stadsmuseet och hör om områdets historia och nutid.

| ca 60 minuter |

Moa Martinsson

Helga Maria Swartz föddes 1890 och kom att bli känd som författaren Moa Martinson. Moa växte upp i Norrköping och i några av sina böcker skildrar hon uppväxtstaden. Vi följer hennes spår och vandrar bland annat till Brücks gamla fabriker, Matteus kyrka och fängelset samtidigt som vi berättar om hennes innehållsrika och spännande liv. Vandringen avslutas vid Moastatyn på Grytstorget.

| ca 80 minuter |

Vid Himmelstalund finns cirka 1 700 ristningar. Här kan du följa björnens spår över hällen och höra vår guide berätta om svinjakten, en jaktscen där två människor stöter sina spjut mot en enorm galt. Runt dem syns två hundar, den ena avbildad upp och ned. Har galten dödat den?

Det vanligaste motivet är skeppet och på Himmelstalund finns de i alla former och storlekar. Varför var skeppet så viktigt för bronsåldersmänniskan? Kunde man verkligen bygga sådana skepp här i Östergötland för 3 000 år sedan? Och är det sant att man bedrev handel med folk från Medelhavet redan då? Närheten till strömmen väcker många funderingar kring hur dåtidens resor såg ut.

| ca 60 minuter | Kan bokas under sommarhalvåret|

Redan vid mitten av 1600-talet var strax under 20% av stadens 5000 invånare invandrare. De kom från dagens Tyskland, Belgien och Holland. Idag bor
ca 140 000 människor i Norrköping och fortfarande är ca 20% invandrare, idag från hela världen. Hör om invandringens historia i Norrköping. Vi startar vid Stadsmuseet och avslutar på Tyska torget.

| ca 60 minuter |

Spökar det på Stadsmuseet, finns Näcken i Strömmen och varför är torsdagar magiska? Vi vandrar till hemsökta platser och hör om den sista avrättningen i stan. Vandringen startar vid Stadsmuseet och avslutas på Matteus kyrkogård.
Vi gör en variant för vuxna och en för barn från 8 år och uppåt.

ca 60 minuter |

Följ med på en vandring genom staden och hör om ganska bortglömda minnesvärda kvinnor. Vi berättar om Ellen Rydelius, som skrev Sveriges första moderna guidebok, Ester Ringnér- Lundgren som skrev de populära Lotta- böckerna, Hanna Lindmark, kvinnlig entreprenör som blev miljonärska på att driva hushållsskolor och Helene Ugland Andersson som propagerade för att männen skulle ta ansvar för oäkta barn och de som inte gjorde det skulle jämställas med strejkbrytare.Vandringer startar vis stadsmuseet och avslutas vid Olai kyrka.

För gymnasiet och vuxna| ca 60 minuter | 

I mer än 100 år har vi gått på bio för att se film och under biografens första decennier så är den också en kontrast till tidens trångboddhet. Från det att man närmade sig biografen en kväll, synlig genom de neonljus som lockade till sig publiken, till att man steg in genom entréns portar, till en foajé vars golv täcktes av Kolmårdsmarmor, biljettkiosk i glas och krom, garderob, sittgrupper i konstläder och dryckesfontän. En dunkel belysning innan man släpptes in i den stora salongen med neoklassicistiska detaljer och röda sammetsklädda stolar, rad efter rad och med takkronor innehållande mängder av glödlampor i en himmelsk höjd som till slut sakta försvinner och filmen kan börja.

Följ med på en vandring i biografens historia, uppför Drottninggatan, en gång stadens huvudbiostråk! Lär dig om biografens stilhistoria, förändringar och förutsättningar.

| ca 90 minuter | 

 

Hällristningsvisningar

Himmelstalund är Norra Europas största hällristningsområde. Tillsammans med guiden upplever ni en del av de 1700 ristningarna som finns här och får en introduktion till bronsålderns 3000-åriga bildvärld. Området är handikappanpassade och har gångspänger. Samlingsplats enligt överenskommelse med guiden.

Ca 60 minuter | Kan bokas april-oktober under goda väderförhållanden

Vår guide tar dig med till Norrköpings kanske mest fascinerande ristning vid Ekenberg. På hällen möts du av människofigurer som utför olika ritualer, av jaktscener, stora svärdsbilder och rikt dekorerade skepp.

Samlingsplats enligt överenskommelse med guiden.
Ca 60 minuter | Kan bokas april-oktober under goda väderförhållanden

En lite mer strapatsrik visning inne i de vackra hagarna vid Leonardsberg. Här möter vi bland annat Norrköpings största figurristning, spjutbäraren, och därefter fortsätter vi turen vid Ekenberg. Medtag skor lämpliga för hagmark och varför inte en fikakorg?

Samlingsplats enligt överenskommelse med guiden.
Ca 90 minuter | Kan bokas april-oktober under goda väderförhållanden