Stadsvandringar

Stadsmuseet erbjuder flera stadsvandringar på olika teman. Följ med oss ut i stadsrummet där byggnader och miljöer utgör en enda stor historisk lärosal. Stadens arkitektur berättar om tider, händelser och personer ur stadens långa historia. Våra stadsvandringar, som leds av en kunnig guide, tar dig med på spännande upptäcktsfärder genom det förflutna.

För mera information och bokning

Tel: 011-15 26 52,  tisdag-fredag kl 9-17.

Om vi inte svarar ber vi er att tala in ett meddelande på telefonsvararen, eller maila till museipedagog@norrkoping.se

Stadsvandring i Norrköpings industrilandskap

Följ med på en stadsvandring i Norrköpings industrilandskap! Foto: Micael Wahlberg.

Mitt i staden ligger industrilandskapet, ett vidsträckt stadsområde som under de senaste århundradena har utgjort stadens industriella centrum. Under 1800-talet och 1900-talets första hälft blev industrierna fler och fler, och det stora antalet rykande skorstenar visade stadens industriella framgång. Under de senaste decennierna har industrilandskapet genomgått en radikal omvandling. Industrierna är numera ett minne blott, men de välbevarade industribyggnaderna vittnar ännu om den tid som varit. Följ med på en vandring som tar dig från Stadsmuseet till Drags och tillbaka till Holmenområdet och Louis de Geer konsert och kongress.

En fascinerande vandring genom ett stadsområde som förvandlats från ett skitigt och stängt fabriksområde till ett vackert och öppet kunskapsområde där textilindustriernas fabrikslokaler blivit till universitet, företagshotell och mediakluster.

Stadsvandringen tar cirka 1 timme.

Moa Martinsson

Moa Martinssons staty på Grytstorget. Foto: Micael Wahlberg.

Flera av Moa Martinsons böcker utspelas i den tidiga industristaden Norrköping. Och de flesta aktörerna i hennes texter är arbetarkvinnor av alla de slag. På så vis är hon en unik skildrare av förra sekelskiftets Norrköping och de hårda arbets- och livsvillkor som präglade staden och stadsbefolkningen. Ännu idag är det möjligt att se platser och byggnader som spelade stor betydelse i hennes stads- och personskildringar.

Idag är Moa Martinson (1890-1964) en av landets mest uppskattade arbetarförfattare. Hon hämtade mycket inspiration från sitt eget liv och de miljöer som hon var välbekant med. Norrköpings textilindustrier var ett återkommande tema. Hennes egen mor, Kristina Swartz, jobbade i många år som väverska, på Norrköpings Ylleväverier och i Brücks fabriker.

Moa, eller Helga Maria som hon egentligen hette, föddes 1890 och tillbringade hela sin barn- och ungdom i Norrköping. Som sextonåring fick hon jobb som köksflicka i den stora utställningsrestaurangen på Sylten där den stora Konst- och Industriutställningen hölls 1906. Därefter jobbade hon en tid i Stockholm, men återvände 1908 till Norrköping. Senare samma år flyttade hon vidare, till Vaxholm, Örebro, Hallsberg och till Ösmo.

På 1920-talet inledde hon sin författarbana, och detta konstnärskap fördjupades i och med att hon gifte sig med författaren Harry Martinson. Sin uppväxt skildrade hon i en självbiografisk serie i tre delar: Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor. Böckerna är fyllda av kärleksfulla och trovärdiga människoporträtt, men också målande beskrivningar av den tidiga industristaden Norrköping. Följ med på en promenad i Moa Martinsons fotspår. Besök platser som Arbetareföreningen, Matteus kyrka, Brücks fabriker, Fängelset och den nya Moastatyn.

Stadsvandringen tar cirka två timmar.

Redan vid mitten av 1600-talet var strax under 20% av stadens 5000 invånare invandrare. De kom från dagens Tyskland, Belgien och Holland. Idag bor
ca 140 000 människor i Norrköping och fortfarande är ca 20% invandrare, idag från hela världen. Hör om invandringens historia i Norrköping. Vi startar vid Stadsmuseet och avslutar på Tyska torget.

Åk 7-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter | Kan bokas tis-fre kl 9-16

Spökar det på Stadsmuseet, finns Näcken i Strömmen och varför är torsdagar magiska? Vi vandrar till hemsökta platser och hör om den sista avrättningen i stan. Vandringen startar vid Stadsmuseet och avslutas på Matteus kyrkogård. Vi gör en variant för högstadiet och gymnasiet och en variant för yngre barn från 8 år och uppåt.

Åk 1-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter | Kan bokas tis-fre kl 9-16

Den moderna stadsdelen Hageby byggdes på 1950- och 60-talen. Men vad fanns det här innan? Vi tittar på hällristningar, Egna Hems gatan, S:t Johannes kyrka och hör om varför ”Falukorven” var modernast i stan. Vandringen startar vid Mirums galleria och avslutas vid kyrkan.
Åk 1-9 samt gymnasiet | ca 60 minuter | Kan bokas tis-fre kl 9-16

I mer än 100 år har vi gått på bio för att se film och under biografens första decennier så är den också en kontrast till tidens trångboddhet. Från det att man närmade sig biografen en kväll, synlig genom de neonljus som lockade till sig publiken, till att man steg in genom entréns portar, till en foajé vars golv täcktes av Kolmårdsmarmor, biljettkiosk i glas och krom, garderob, sittgrupper i konstläder och dryckesfontän. En dunkel belysning innan man släpptes in i den stora salongen med neoklassicistiska detaljer och röda sammetsklädda stolar, rad efter rad och med takkronor innehållande mängder av glödlampor i en himmelsk höjd som till slut sakta försvinner och filmen kan börja.

Följ med på en vandring i biografens historia, uppför Drottninggatan, en gång stadens huvudbiostråk! Lär dig om biografens stilhistoria, förändringar och förutsättningar.

gymnasiet samt vuxna | ca 90 minuter | Kan bokas tis-sön kl 9-16

Gå på egen hand

Om du hellre vill gå på egen hand erbjuder vi även kortfattade guidetexter till några stadsvandringar. Du kan ladda ner dem här nedan.

Med öppna ögon – miljöer och hus i Norrköping
Norrköpings industrilandskap